alt
alt
Rotterdam
alt
Art at Site 	www.rotterdamart.org	Giny	Vos	Light Gig
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Giny Vos

Light Gig

2012
Lantaren Venster
Website
www.ginyvos.nl:
Op een grote wand naast de ingang van LantarenVenster in Rotterdam zal in lichtlijnen een tekening van rennende paarden verschijnen. De paarden zijn nooit helemaal te zien, de haastige schets laat ze slechts fragmentarisch oplichten.
Het werk refereert aan de rijke geschiedenis van de voorstelling van bewegende paarden: van de vroegste grottekeningen, via de fotoseries van Muybridge en de eerste cowboyfilms tot en met de felle lichtbeelden in het hedendaagse stadsbeeld.
Het handschrift van de tekening is echter gebaseerd op de krassen in het celluloid van de vroege film.

www.bkor.nl:
Het lichtkunstwerk Light Gig, op de gevel van bioscoop LantarenVenster, verwijst naar de oorsprong van de cinema. Het werk laat zien hoe beweging en licht in de nacht een stad kunnen transformeren.
Het kunstwerk bestaat uit LED verlichting met extra sterke kristallen, waarop een animatie van een bewegend paard te zien is. Het paard is een directe verwijzing naar het beroemde werk van de Engelse fotograaf Eadweard Muybridge uit 1878. Met zijn fotoreeksen liet Muybridge zien hoe een paard zich in galop precies voortbeweegt, iets wat met het blote oog niet zichtbaar is.
Deze stop-motion techniek is door kunstenaar Giny Vos in samenwerking met InventDesign vertaald naar een software-gestuurde installatie, die de verlichting volgens een bepaalde choreografie aan en uit laat gaan. De LED-strips lichten om beurten op, waardoor net als bij Muybridge de illusie van beweging wordt gesuggereerd. Light Gig verwijst echter niet alleen naar de fotoreeks van Muybridge, maar ook naar de eerste cowboyfilms en felle lichtbeelden, die stad tegenwoordig domineren.
Daarnaast heeft Vos het handschrift van het kunstwerk geïnspireerd op de krassen in het celluloid van de vroege films.
Light Gig zorgt met zijn historische referenties dat LantarenVenster op zijn nieuwe locatie op de Kop van Zuid ook nog een link met de filmgeschiedenis behoudt.
Het kunstwerk geeft het pand, maar ook de hele straat en pier, een uitstraling die aansluit bij het imago en de panoramische weidsheid van de Wilhelminapier, die naar New Yorks voorbeeld is ontwikkeld en waar filmploegen filmen.
Bovendien past Light Gig heel goed in een reeks grote lichtkunstwerken op Zuid zoals Beijerkoppen, Raamvertellingen en Broken Light. Rotterdam Zuid bouwt hiermee een unieke collectie op van spectaculaire lichtkunstwerken.
De van oorsprong Rotterdamse beeldend kunstenaar Giny Vos (1959) woont en werkt in Amsterdam. Zij genoot haar opleidingen tussen 1985 en 1990 aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam. Haar afscheid van Rotterdam bestond uit het iconische WORK TO DO, een lichtinstallatie uit 1985 aan het Marconiplein in de gemeentelijke torens.
Zij bouwt al 25 jaar aan een indrukwekkend oeuvre, dat voornamelijk in de openbare ruimte te zien is en gebaseerd is op licht en beweging. In 2004 ontving ze de Witteveen+Bos prijs voor Kunst+Techniek. In 2010 verscheen een monografie Singing in The Dark uitgegeven door Valiz.

www.lantarenvenster.nl:
Light Gig refereert aan het paard van Muybridge uit 1878. De Brit Muybridge bouwde een zoöpraxiscoop: een rondte waarin hij het dier liet rondrennen en fotografeerde. Dat leverde losse foto’s op en de illusie van bewegend beeld.
Muybridge was een immigrant in Amerika, een Brit van Nederlandse komaf, die hielp om dé grote Amerikaanse kunstvorm, cinema, te ontwikkelen. Zo'n eerbetoon past bij een filmtheater maar ook is de Wilhelminapier een goede plek voor een ode aan een immigrant, aangezien deze locatie in de negentiende en twintigste eeuw een vertrekhalte was voor de Holland-Amerikalijn.
Met Light Gig wordt de filmische dimensie geopenbaard die in de grootstedelijkheid van de Wilhelminapier besloten ligt. Het kunstwerk wordt opgebouwd uit leds met extra sterke kristallen waardoor het niet achter de ruit lijkt te liggen maar erop, en heeft een felheid en snelheid waarmee het niet alleen het pand een ander uiterlijk geeft maar ook het aanzien verandert van de straat en van de pier.