alt
alt
Rotterdam
alt
Art at Site 	www.rotterdamart.org	Peter	Struycken	Zonder Titel
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Peter Struycken

Zonder Titel

1993
Rochussenstraat
Website
www.bkor.nl:
Struycken maakt monumentaal werk, dat een opvallend onderdeel van de openbare ruimte of een gebouw in de openbare ruimte vormt. De lichtgalerij is één van de vijf werken die hij in Rotterdam realiseerde.
De kolommen van het archiefgebouw, onderdeel van het door Jo Coenen ontworpen architectuurmuseum, worden na zonsondergang verlicht en veranderen elke tien minuten van kleur. Een computerprogramma zorgt ervoor dat de rode, groene en blauwe lampen steeds een andere combinatie van primaire en mengkleuren laten zien. Met deze verlichting krijgt de passage iets theatraals, waar voorbijgangers ‘s avonds bewegende participanten van het werk lijken te worden.
Peter Struycken (Den Haag, 1939) leidde als 25-jarige van 1964 tot 1976 een speciaal voor ‘omgevingskunst’ opgerichte afdeling van de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunsten.
Ook was hij in Nederland één van de eerste kunstenaars, die vanaf 1969 de computer een belangrijke rol liet spelen in het scheppingsproces.
Heel bekend is zijn ontwerp uit 1981 voor een serie postzegels van Koningin Beatrix, waarop hij de vorstin vangt in talloze puntjes.
Meestal echter werkt Struycken zonder figuratie, met abstracte patronen, structuren of installaties. Licht en kleur spelen daarbij een grote rol. Hij maakte ook lichtplannen en theaterdecors.
Hij leverde als een van de eerste kunstenaars grootschalige bijdragen aan een gebouw of de inrichting van de openbare ruimte.