alt
alt
Rotterdam
alt
Art at Site 	www.rotterdamart.org	Maria	Roosen	Eenzaam Avontuur, Anna Blaman monument
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Maria Roosen

Eenzaam Avontuur, Anna Blaman monument

2010
Heemraadssingel 273F
Website
www.bkor.nl:
Anna Blaman (Ben Liever Als Man) is een pseudoniem van Johanna Petronella Vlugt. Deze vrijgevochten schrijfster schreef openlijk over haar lesbische verhoudingen. In 1956 werd ze bekroond met de P.C. Hooftprijs.
Aanleiding voor het monument was het vijftigste sterfjaar van de Rotterdamse schrijfster (tevens uitgeroepen tot Anna Blamanjaar). In haar tijd was ze een opvallende verschijning in de stad, al rijdend op haar motor.
Het monument is geplaatst in de buurt van het vroegere woonhuis van de Rotterdamse schrijfster. Daar hangt ook een portret aan de gevel als aandenken aan haar, geschilderd door Reclameatelier Leo Mineur.
Het monument voor Anna Blaman heeft kunstenaar Maria Roosen in samenwerking met de in metaal gespecialiseerde kunstenaar Arild Veld ontwikkeld.
De motor is zeer gedetailleerd vervaardigd, waardoor het de indruk wekt dat je er zo op weg kunt rijden. Op verschillende plekken van de motor staan inscripties zoals ‘Anna Blaman’, ‘1928-1960’ en ‘Eenzaam Avontuur’.
Eenzaam Avontuur is een zeer aanraakbaar, geliefd en fotogeniek object. Een fotoreportage ‘Motormomenten’ is te zien op een website van een buurtbewoonster.
Maria Roosen (Oisterwijk, 1957) volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Ze is in het verleden onderscheiden met de Wilhelminaring (2006) en de Singerprijs (2009) voor haar gehele oeuvre.
Haar werk bevindt zich in vele museum- en bedrijfscollecties in Nederland en België. Naast tentoonstellingen heeft ze ook diverse kunstopdrachten voor de (semi-) publieke ruimte verricht.