alt
alt
Rotterdam
alt
Art at Site 	www.rotterdamart.org	Peter	Pontiac	Louis de Vries
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Peter Pontiac

Louis de Vries

2014
Oude Binnenweg
Website
www.bkor.nl:
Sinds 2013 zijn er op de Oude Binnenweg portretten van Rotterdamse jazz muzikanten verschenen. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over één van de meest Rotterdamse straten, als gedenkteken voor een belangrijke Rotterdamse muziekgeschiedenis, want per slot van rekening was hier ooit het legendarische jazzpodium Negropalace Mephisto gevestigd.
Het nieuwe en omvangrijke portret van Louis de Vries door Peter Pontiac is het zevende in de reeks. De route is een door bekende striptekenaars en illustratoren getekende portrettengalerij verspreid over de Oude Binnenweg en de aangrenzende zijstraten.
In de serie tref je nog zes emaillen borden aan met het werk van:
– Theo van den Boogaard (drummer Dick Rijnooy),
– Robert van der Kroft (saxofonist Piet le Blanc),
– Jan Kruis (pianist Rob Franken),
– Martin Valkhoff (multi-instrumentalist Jaap Valkhoff),
– Louise Lagerweij (drummer Tony Viola) en
– Wouter Tulp (violist en orkestleider David de Groot).
Na Pontiac zullen er nog meer werken van bekende overleden Rotterdamse Jazz musici verschijnen op deze jazz- en striproute van o.a. Dick Matena (saxofonist Piet Noordijk), Martin Lodewijk (pianist Nico de Rooy), Lorenzo de Bruin (zangeres Mitsey Smeekens), Joost Swarte (saxofonist Meijer Wery) en Wilbert Plijnaar (zangeres Rita Reys).
Peter Pontiac (Beverwijk, 1951 – Amsterdam, 2015), echte naam Peter J.G. Pollmann is een bekende Nederlandse illustrator en striptekenaar. Pontiac was autodidact en werkte vele jaren in afzondering in een atelier. Hij tekende undergroundstrips, posters en platenhoezen.
Zijn werk werd regelmatig gepubliceerd in Aloha en Tante Leny presenteert!, maar ook voor OOR, NRC Handelsblad en de Volkskrant. In de jaren negentig werd de reeks Pontiac Review opgezet, waarin al het werk van Pontiac heruitgegeven wordt. De boeken bevatten zowel strips als illustratiewerk. Ook werd zijn enige volledige stripalbum Requiem Fortissimo opnieuw uitgegeven.
Pontiacs’ tekenwerk is geïnspireerd op undergroundcomics in het algemeen, maar op het werk van Robert Crumb in het bijzonder. Hij illustreerde ook diverse platenhoezen.