alt
alt
Rotterdam
alt
Art at Site 	www.rotterdamart.org	Giuseppe	Penone	Elevazione
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Giuseppe Penone

Elevazione

2001
Westersingel
Website
www.bkor.nl:
Penone wilde dat het beeld moeiteloos past in de groene boomrijke laan van de Westersingel. Maar het is niet zomaar een boom. Zoals jonge boompjes vaak door palen gesteund worden, wordt deze gedragen door vier elzen, alsof ze samen een familie vormen. Ze stuwen het werk omhoog, vandaar de titel: Elevazione (wat ‘verheffing’ betekent in het Italiaans). Hoe groter de elzen groeien, hoe hoger Penones boom komt.
Deze naturalistische bronzen boom is een afgietsel op ware grootte van een boom zonder top.
Het past ook in een reeks van ‘kunstbomen’ die Rotterdam rijk is.
Dit beeld werd aan de Westersingel geplaatst toen Rotterdam in 2001 Culturele Hoofdstad was, net als ‘de worsten’ van Franz West aan de overkant. Zo kleurrijk en opvallend als het werk van West is, zo natuurlijk is het beeld van Penone.
De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (Garessio – Italië, 1947) groeide op in een dorp waar hij zich al vroeg interesseerde in de natuur. Hij greep in in groeiprocessen van bomen, boomstammetjes afklemmend of vervlechtend. Bomen bleven onderdeel van zijn werk in de tijd van Arte Povera, die draait om natuurlijke materialen. Penone interesseerde zich voor de spirituele kant van de natuur, wat ook leidraad is in dit werk in Rotterdam.