alt
alt
Rotterdam
alt
Art at Site 	www.rotterdamart.org	Günther	Förg	Tor und Stele
"
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Günther Förg

Tor und Stele

1994
Doelwater
Website
www.bkor.nl:
Tor und Stele is een kunstwerk dat naar zijn historische omgeving verwijst. Het werk bestaat uit drie delen: een Tor (poort), een rechthoekige poort uit zwart, glad gepolijst natuursteen, die herinnert aan de Arc de Triomphe en de Brandenburger Tor; een Stèle (oorspronkelijk een Griekse grafzuil), een bronzen sculptuur met een platte bovenkant in de vorm van een obelisk, die hoort bij de klassieke stoffering van grootstedelijke pleinen; en diverse rechthoekige vlakken van bruingele tegels op de grond, waarlangs ouderwets aandoende lantarens staan, die het pleingevoel versterken. De verschillende onderdelen zijn in de lengte van elkaar geplaatst.
De plaats waar het werk staat is een stukje niemandsland schuin achter het Stadhuis, ontstaan toen een deel van het Hoofdbureau van Politie werd afgebroken. Förg heeft het corridor-achtige karakter van de Doelstraat versterkt. De kunstenaar liet zich inspireren door klassieke triomfbogen, stèles en obelisken.
Bij wijze van inscriptie heeft Förg in zijn Stèle sporen van bewerking zichtbaar gelaten in het oppervlak van het brons, een persoonlijk handschrift, dat contrasteert met de monumentale benadering van de ruimte. De elementen van het kunstwerk doen ook denken aan stedenbouwkundige monumenten uit de barok of negentiende eeuw. Maar doordat Förgs monument in een restruimte staat, fungeert het werk als een parodie op de monumentaliteit en verwijst het werk naar de leegheid van groots opgezette pleinen in de omgeving.
De Duitse kunstenaar Günther Förg (Füssen im Allgäu, 1952 - Freiburg im Breisgau, 2013) maakte naam met abstracte schilderijen, maar werkte ook als fotograaf, beeldhouwer, graficus en interieurarchitect.
Günther Förg maakt sinds de jaren zeventig schilderijen, fotografie, sculpturen, wandschilderingen, assemblages en reliëfs, waarin schaal en ruimtelijkheid een rol spelen. Niet zelden is zijn kunst groots en monumentaal.
Hij ontwierp bijvoorbeeld het plafond met neonornamenten van het Kunsthalcafé (Museumpark / Westzeedijk). In 1992 was hij deelnemer aan de Documenta in Kassel. Vanaf 1999 tot aan zijn dood in 2013 was hij hoogleraar aan de Akademie der Bildenden Künste München. Zijn werk is in vele collecties vertegenwoordigd.

www.middeninrotterdam.nl:
Een Tor (poort) van ruw brons en glimmend gepolijst zwart marmeris te vinden in het smalle straatje tussen het Hoofdbureau van de Politie en de gebouwen daar tegenover. De Duitse kunstenaar Günter Förg heeft voor deze locatie een kunstwerk gemaakt dat herinnert aan de Arc de Triomphe en de Brandenburger Tor, maar ironisch bedoeld is. In het tochtgat tussen de bebouwing kan de poort alleen de hoogte ingaan — hij is zeker niet breed genoeg om triomferende legers door te laten. Het is duidelijk: die tijd hebben we gehad.

www.architectuurinrotterdam.nl:
Vanaf 1988 is door Maarten Struijs gewerkt aan een uitbreiding van het politiebureau, waarbij het bestaande gebouw ingrijpend is gewijzigd. Het gebouw is aan het Doelwater voorzien van een V-vormig bouwdeel, dat qua richting aansluit op de achterzijde van het eerder gerealiseerde woongebouw van Carel Weeber aan het Pompenburg.
Op dit plein is Tor und Stele, een monumentale poort van Günther Förg geplaatst.
De nieuwe entree van het complex is gesitueerd in de punt van de V. De gevels van de nieuwbouw bestaan uit betonelementen met groene tegeltjes. Hieraan dankt het gebouw de bijnaam het zwembad.