alt
alt
Rotterdam
alt
Art at Site 	www.rotterdamart.org	Wessel	Couzijn	Corporate Entity
Artist:
Title:
Year:
Adress:
Website:

Wessel Couzijn

Corporate Entity

1963
Weena
Website
www.bkor.nl:
De directie van Unilever vroeg Couzijn in 1958 een beeld te vervaardigen. De opdrachtgever meende dat de ruimtelijke werking van de strakke architectuur aanzienlijk zou kunnen worden versterkt door een tegenstelling te bewerkstelligen. Dit was de aanleiding om Couzijn opdracht te geven een dynamisch, vrijstaand, monumentaal beeldhouwwerk voor het gebouw te ontwerpen, zonder opgelegd artistiek programma.
Couzijn ontwierp een abstract beeld met een drieledige structuur. In het midden is een mensfiguur met vlerkachtige ledematen herkenbaar, die uitrijst boven twee zijdelen. Dit motief van een ‘Icarus’ (door Couzijn vaker gehanteerd) staat voor de menselijke ondernemingsgeest, die de beperkingen van het alledaagse bestaan tracht te ontstijgen. Couzijn wilde gestalte geven aan de handelende persoon, die van bovenaf orde schept in een complexe organisatiestructuur.
De oorspronkelijke titel was The Manipulator, maar dit ervoer Unilever als te negatief. Het beeld kreeg de naam Corporate Entity. Het beeld weegt 18.000 kilo en is in 3 1/2 jaar geproduceerd. Ook de kleur draagt bij aan de dramatische kracht van het beeld. Op verzoek van Couzijn mengde de bronsgieter een speciale bronslegering met zesennegentig procent roodkoper erin, zodat het oppervlak zo snel mogelijk groen zou uitslaan.
Over de betekenis van het beeld wordt nog altijd gespeculeerd. Er wordt gesproken van ‘belichaming van de eenheid binnen het grote bedrijf’ (vandaar de foutieve vertaling van de titel Belichaamde eenheid), maar ook van ‘een aanklacht tegen de machtspositie van de multinational’. Het is waarschijnlijk de grootste bronzen plastiek ooit in Nederland gegoten. Couzijn vervaardigde met assistenten een gietmodel op ware grootte uit platen perspex en was. In 1963 werd het beeld onthuld bij het kantoorgebouw aan het Burgemeester s’Jacobsplein. In 1992 werd het beeld verplaatst naar het nieuwe hoofdkantoor van Unilever aan het Weena.
Wessel Couzijn (Amsterdam, 1912 – Haarlem, 1984) volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij les kreeg van Prof. Jan Bronner. Vlak na zijn afstuderen in 1936 won hij de Prix de Rome. In 1940 vluchtte hij naar New York. In de jaren zestig verwierf hij nationaal en internationaal bekendheid. In Rotterdam zijn twee sculpturen van zijn hand te vinden, namelijk Corporate Entity aan het Weena en een werk op de geval van het Slaakhuis nabij Oostplein.

www.wikipedia.org:
In 1960 brak Couzijn nationaal en internationaal door. In dat jaar was het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië vrijwel geheel aan zijn werk gewijd. Couzijn toonde daar voor het eerst de bronzen sculptuur 'Belichaamde Eenheid', die in 1963 voor het Unilever-gebouw in Rotterdam werd geplaatst.
In 1967 nam hij deel aan het International Sculpture Symposium in de Canadese stad Toronto. Het door hem gemaakte werk Midsummer Night's Dream is te zien in het High Park.
In 1978 scheidde Couzijn van Perlmuter. Vijf jaar later hertrouwde hij met Dineke Blom, een van zijn oud-leerlingen bij Ateliers.
In 1960 brak Couzijn nationaal en internationaal door. In dat jaar was het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië vrijwel geheel aan zijn werk gewijd. Couzijn toonde daar voor het eerst de bronzen sculptuur 'Belichaamde Eenheid', die in 1963 voor het Unilever-gebouw in Rotterdam werd geplaatst.
Zijn laatste beeld Souffleur was een opdracht van de gemeente Haarlem ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Couzijn overleed voor het beeld werd geplaatst, op 71-jarige leeftijd.

www.sculptureinternationalrotterdam.nl:
Corporate Entity is opgebouwd uit drie hoofdsegmenten, die naast elkaar zijn geplaatst en elkaar op enkele punten overlappen. De hoofdvormen zijn samengesteld uit grillige elementen die alle richtingen uitwaaieren en het beeld oproepen van een gefragmenteerd geheel. De overlappingen versterken de samenhang en het expressieve karakter van de hoofdfiguren.